Kuninkaankatu 24

Kuninkaankatu 24 on Neva Arkkitehtien suunnittelema uudisrakennus Tampereen ydinkeskustassa tiiviissä kaupunkirakenteessa kävelykadun ja historiallisen pääkadun risteyksessä. Naapurirakennuksista kolme on suojeltuja, joten hanke on ollut kaupunkikuvallisesti poikkeuksellisen vaativa. Hankkeen alta purettiin matala liikerakennus, jonka kaksi kellarikerrosta säilytettiin. Puretussa rakennuksessa on aikanaan toiminut Stockmannin tavaratalo.

Uusi kerrostalo sijoitettiin kellarin rakenteiden päälle, mikä ohjasi mm. rakenneteknisiä ratkaisuja suunnittelussa ja rajoitti mm. julkisivuaukotusta huomattavasti. Rakennus on käytännössä samaa kiinteistöä kahden naapurirakennuksen kanssa, ja niillä on yhteiset kellarit ja pysäköintitilat ylemmässä̈ kellarikerroksessa. Kansipiha on myös tonttien yhteinen ja täysin autoton.

Liiketilaa, toimistohotelli sekä asuintalo

Massoittelu perustuu kolmen pienimittakaavaisemman massan yhdistelmään, jossa Kauppakadun varren matala rakennuksen osa liittyy viereiseen suojeltuun Yo-taloon sekä koroiltaan että väritykseltään. Korkeampi massa koostuu kahdesta osasta, luonnonkivellä verhotusta ja valkoisesta rapatusta osasta, joissa on molemmissa hiukan eriluonteinen aukotus.

Rakennuksen laajuus on 8000 kem2. Ensimmäinen kerros on koko tontin laajuudelta liiketilaa. Toisessa kerroksessa on toimistotiloja, ylemmät ovat asuntoja. Asuntoja on yhteensä n. 80 kappaletta, kadun puolen asunnoissa on ranskalaiset parvekkeet, pihan puoleisissa asunnoissa on puolestaan kaikissa pienet oleskeluparvekkeet.